KALNÁ ROZTOKA: Obecný úrad sa nachádza v katastri inej obce

14.07.2008 Snina

Kalná Roztoka 14. júla (TASR) - Prvoradou úlohou vedenia obce Kalná Roztoka v Sninskom okrese je doriešiť problém súvisiaci s obecnou inštitúciou. Tamojší obecný úrad sa totižto nachádza v katastri susednej obce Klenová.
Obec s 580 obyvateľmi má, ako tvrdí jej starosta Ladislav Hakulín, okrem toho viacero rarít. Skladá sa z dvoch častí - Kalnej a Roztoky. \"Máme štyri kostoly, štyri krčmy, štyri obchody, ale obecný úrad máme postavený v katastri obce Klenová. Chceli by sme to presunúť. V roku 1966 postavili aj školu v katastri obce Klenová, aj kultúrny dom aj obecný úrad a teraz sú s tým problémy, ale po vzájomnej dohode s poslancami atď. by sme chceli dotiahnuť za určitý poplatok, aby sa kataster presunul do našej obce, aby sme mali svoj obecný úrad na vlastnom, \" uviedol dnes pre TASR starosta.
Obec nemá doriešenú ani otázku pitnej vody a kanalizácie. \"V rámci Ublianskej doliny pripravujeme projekt súvisiaci s výstavbou vodovodu s nákladmi okolo 360 miliónov Sk (11.949.810 eur), \" doplnil starosta. Dodal, že v obci by tak v budúcnosti mali osadiť zhruba 3,5 kilometra vodovodného a kanalizačného potrubia.
V Kalnej Roztoke navštevuje základnú školu v ročníkoch 1. až 4. 26 žiakov a materskú školu 16 detí. Zo spomínaného počtu obyvateľov je nezamestnaných iba 34 ľudí. Ostatní dochádzajú za prácou do 16 kilometrov vzdialenej Sniny či zahraničia. Šestnásť ľudí má obec zamestnaných v rámci malých obecných služieb.
\"V obci máme aj kultúrnu pamiatku - drevený kostol z konca 17. storočia zasvätený Jánovi Krstiteľovi a prírodnú rezerváciu Havešová. Dokonca som sa dozvedel, že na Ukrajine v Užhorode žije náš rodák národný umelec Ukrajiny Ernest Kondratovič, ktorý má 96 rokov, \" doplnil starosta.
 

Vyberte región